st. john’s hospital infusion center remodel

Alone and Together

Berners Schober transformed a waiting room into a modern infusion center for HSHS St. John’s Cancer Center in Springfield, Illinois.

A cancer patient has a singular hospital experience, with treatments that can last for hours, multiple days a week. There are times people want to socialize and times they want to be alone. Here, two private pods provide seclusion for those that want it. The remainder of the floor offers flexible community space.

Cabinets were placed strategically between chairs to balance privacy and openness, and small privacy screens give patients further control over their environment. Everyone has ample room, whether they want to nestle in to their own private conversations or reach out for extended social support.
The design incorporates abundant daylight from two-story windows. Thoughtful details, like storage cubbies and extra outlets at each treatment center, were added with both patients and their caregivers in mind.

Details to address clear sight lines and continuity of care were incorporated throughout the project, which also included a medical oncology clinic and finish updates to the adjacent radiation therapy suite. Modern light fixtures were chosen as an intentional shift away from typical hospital aesthetics, complimenting the bright, airy design.

“We talked to people about what it was like to go through treatment,” said Kristin Pritchard, interior design. “That feedback really drove our approach.”


    Our storied past comes to life in the assortment of solid and reliable commercial, educational, religious, municipal and medical structures lining Midwestern city streets and dotting the countryside.

    Copyright © 2019 berners schober. All rights reserved.