BSA Logo - Black
berners schober inc.

help + healing

golden house
berners schober inc.
Golden House is a nonprofit with a mission to provide help and healing to individuals and families affected by domestic violence. Their new building increases the shelter’s previous capacity and provides much-needed space for staff to deliver life-changing services such as counseling, legal assistance, support groups, and prevention education.

Facts + Figures

project size

34,000 SF

completion

2023

project type

New Construction

location

Green Bay, WI

Project Highlights

Enhanced security and privacy

Increased housing, dining, and community spaces

Additional counseling and support spaces

City of Green Bay - Mayor's Beautification Award

The Daily Reporter - Top Projects of 2023

The new twenty-room resident wing allows Golden House to assist twice as many families as their previous facility.

The resident spaces are designed to provide a comfortable, home-like environment while utilizing resilient finishes to minimize maintenance. The rooms include amenities such as private bathrooms, a fridge, a sink, and a microwave to empower residents to maintain independence during their stay.

The outreach and administration wing provides private spaces for client outreach services as well as offices for Golden House’s growing staff. The outreach services Golden House provides account for approximately 75% of their clientele – because of this, it was vitally important that the new building accommodated this growing need. In the spirit of health and healing, they also recognized the importance of natural light, which is able to permeate the entire building.

Designing a welcoming and inclusive environment that could accommodate the needs of both parent and child was important to Golden House. The teen room provides a unique space for 10–18-year-olds to relax, with dark wallcovering, comfortable, modern gaming chairs, and color-changing mood lighting. The younger children also have a dedicated playroom next door. Both rooms are purposefully located adjacent to the resource room, which serves as a place for clients to job hunt, research long-term living arrangements, and more.
Laundry areas were placed in both the resident wing and the administrative wing, so residents and outreach clients alike have access. A designated serenity room was created to give clients a peaceful room to reflect or unwind. The Sunshine Café, a large, double-height common area, is where the resident and administration wings meet. This light-filled space gives large groups an area to connect and provides warm meals at any time.

A calming and intentionally minimalistic finish palette was chosen for ease of maintenance, to limit distractions, and to create an appealing space for many different people. The organization’s brand is infused through a gold signage wall at reception, golden wood tones throughout the building, and a hospitality aesthetic in the resident wing.

One of the primary goals of this project was to create a building that was warm and welcoming, but still provided the security and safety that Golden House requires. The building and entry are prominently located along a busy road, but within the walls of Golden House, there are multiple levels of security, including enhanced security technology, extensive privacy screening, as well as carefully placed entry points and circulation paths. The result is a safe, calm, healing environment at a time when residents need it the most.
RELATED PROJECTSall projects
Change Image on Hover in CSS
Card Back Card Front
chevron-down