berners schober inc.
Change Image on Hover in CSS
Card Back Card Front

a nurturing, familiar environment

department of veteran affairs community living center
berners schober inc.
Rooted in the hills of Iron Mountain, the Community Living Center expansion at the Oscar G. Johnson VA Medical Center honors America’s Veterans by supporting exemplary healthcare at an exceptional facility.

Facts + Figures

project size

12,300 SF Addition/ 3,500 Remodel

completion

2021

project type

New Construction/ Remodeling

location

Iron Mountain, MI

Project Highlights

Increased privacy and quality-of-life experience for the veteran residents.

Improved access to natural daylight and outdoor views.

Home-like atmosphere.

Designed in association with Stantec (formerly VOA).

The addition takes advantage of the Medical Center’s exterior gardens and tree-lined walking paths to promote the unique character and beauty of Upper Peninsula Michigan.

Large windows throughout the addition promote a connection to nature and the outside world which improves healing for residents.

A series of welcoming living spaces and amenities, including a bistro kitchen/dining space, great room, and barber shop, offer opportunities to gather as a group or meet intimately with family and friends. The great room offers a relaxing, residential setting complete with a gas fireplace and stone mantel, large flat screen TV and comfortable seating. The open concept kitchen focuses on providing accessible amenities and includes an adjacent dining room with café-like atmosphere. Private resident rooms, in turn, are reflective of a home, focused
on amenities and elements that promote healing and well-being. Design in these spaces is simple, allowing the resident to personalize to their own tastes.

Corridors feature home-like touches, such as wainscot, artwork, and ambient, warm lighting, transitioning residents between public and private spaces. Wood handrails, warm to the touch, help people easily navigate the hallway. The ends of corridors offer vistas overlooking the campus, natural light to soften the experience, and a soft bench to enjoy the view. The care team’s workstation allows for focused work and relationship-building with open site lines to rooms and entry doors.
RELATED PROJECTSall projects
chevron-down