BSA Logo - Black
berners schober inc.

the healing power of nature

children’s hospital patient floor remodeling
berners schober inc.
Designed to empower patients with greater independence, the 10th floor of HSHS St. Vincent Hospital is home to overnight and long-term stay pediatric care, including child and adolescent cancer patients.

Facts + Figures

project size

18,000 SF

completion

2022

project type

Remodeling

location

Green Bay, WI

Project Highlights

Enhanced patient experience

Design elements facilitate personal, positive interactions between staff and patients

Created an environment that looks, sounds, and feels comfortable to the patient and family

The unit coalesces around the theme of "Natural Wisconsin," specifically its waterways.

In addition to thoughtful room layouts and pragmatic design, the entire space works to provide patients with the healing powers of nature they may be unable to experience otherwise.

An eye-catching graphic in the elevator lobby ties together the floor’s three sub-themes that differentiate the floor’s three wings: Lake Michigan, wetlands, and streams. Corridors in each wing have portals in the walls with woodland and water creatures as interest points for children. They are used as a seek and find game and often used by physical therapists to get children up and moving. This, along with the incorporation of technology, bridges the gap between old and young and invites relationships to form between patients and staff.

The communal area features a large screen, with accompanying fiber optic lights, which is used for games and to transport children to their choice of setting. They can gaze into the twinkling night sky, take a trip underwater, or relax at a lakeside campsite with a crackling fire.
Inside the patient rooms, great care was taken to provide a bedroom feeling, rather than a clinical setting. Each room has its own selection of animal imagery. Shelves and an art rail allow children to decorate with their toys, creations, and pictures. Color changing lighting in the rooms is controlled by the resident for additional personalization.

Design choices were made to leave things open to the imagination and constantly in motion. Chosen finishes create a space that isn’t overly literal. The ceiling tapers up and down throughout, creating abstract interpretations of waves and clouds, and at each room, an iridescent wall panel changes color, similar to the effect of rippling water. These features were chosen to stimulate the mind and heal the body.

Reimagined patient rooms, corridors, and nurse stations are color-coordinated and feature-rich for improved wayfinding and interactivity.

RELATED PROJECTSall projects
Change Image on Hover in CSS
Card Back Card Front
chevron-down