VOLLEYBALL LOCKER ROOM RENOVATION

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Project Details

UNIVERSITY OF WISCONSIN- MADISON
MADISON, WI
Completed 2016
4,600 SF

Project Summary

VOLLEYBALL LOCKER ROOM RENOVATION

The University of Wisconsin Athletics Department wanted to provide a contemporary locker and team space for the volleyball team on a par with other varsity sports. An original 1980s vintage space had dated finishes and no modern team spaces. Adding to the challenge was the volleyball program’s location in the lower level of the historic Fieldhouse at Camp Randall, with its unique geometry and lack of daylighting. The design solution addressed these challenges while also incorporating additional program spaces and accessibility.

Entry to the lower level space is through a stair and corridor, allowing focus to be placed on an ornamental wood wall. Versatile lighting in the wall can be adjusted to create various moods, from enthusiasm before a game, to calming post-game. A new vertical lift offers accessibility for injured athletes, and addresses code requirements. The contemporary locker room features rich materials such as solid surface benches, wood doors, and a custom logo on the carpeted floor. White, porcelain tile with mosaic accents lends a spa-like feel to the adjacent toilet, shower and cold tub rooms.

Private locker and toilet rooms for coaching staff are located at the opposite end of the 4,600 square foot space, providing a desired separation from the athletes’ locker room. A two-story volume occupying the center of this area is divided between a team meeting room and team lounge. The ceiling height enables the meeting room to offer tiered seating and A/V projection, while the lounge features a textured wall backdrop for a customized A/V entertainment center for the athletes. Lounge seating is arranged around suspended globe light fixtures, whimsically recalling a volleyball shape.

Throughout the space, architecture, lighting and general finish pallet bring the environmental graphics package to the surface. Details such as back-lit locker name plates, accent lighting on the carpet logo, and adjustable lighting at the wood feature wall, appropriately disperse the graphics through the design.

UNIVERSITY OF WISCONSIN- MADISON
MADISON, WISCONSIN
Completed in 2016
4,600 SF

Project Description

The University of Wisconsin Athletics Department wanted to provide a contemporary locker and team space for the volleyball team on a par with other varsity sports. An original 1980's vintage space had dated finishes and no modern team spaces. Adding to the challenge was the volleyball program’s location in the lower level of the historic Fieldhouse at Camp Randall, with its unique geometry and lack of daylighting. The design solution addressed these challenges while also incorporating additional program spaces and accessibility.

Entry to the lower level space is through a stair and corridor, allowing focus to be placed on an ornamental wood wall. Versatile lighting in the wall can be adjusted to create various moods, from enthusiasm before a game, to calming post-game. A new vertical lift offers accessibility for injured athletes, and addresses code requirements. The contemporary locker room features rich materials such as solid surface benches, wood doors, and a custom logo on the carpeted floor. White, porcelain tile with mosaic accents lends a spa-like feel to the adjacent toilet, shower and cold tub rooms.

Private locker and toilet rooms for coaching staff are located at the opposite end of the 4,600 square foot space, providing a desired separation from the athletes’ locker room. A two-story volume occupying the center of this area is divided between a team meeting room and team lounge. The ceiling height enables the meeting room to offer tiered seating and A/V projection, while the lounge features a textured wall backdrop for a customized A/V entertainment center for the athletes. Lounge seating is arranged around suspended globe light fixtures, whimsically recalling a volleyball shape.

Throughout the space, architecture, lighting and general finish pallet bring the environmental graphics package to the surface. Details such as back-lit locker name plates, accent lighting on the carpet logo, and adjustable lighting at the wood feature wall, appropriately disperse the graphics through the design.






Berners-Schober since 1898