BI-PLANE ADDITION & REMODELING

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Project Details

BI-PLANE ADDITION & REMODELING
St. Vincent Hospital
Green Bay, WI
Completed 2017
6,000 SF

Project Summary

In 2016, a local philanthropist stepped forward and offered financial support to start a neuro-surgical program at St. Vincent Hospital in Green Bay. The challenge for the hospital was to find a space large enough, within their cramped surgical department, to meet the equipment and storage requirements of the neuro-surgical program.

The solution developed was to construct a 3-story addition on the outside of the hospital, in conjunction with an extensive HVAC air unit replacement project. The addition connected to the existing building at third, fourth and fifth floors, with the fifth floor housing the new neuro-surgical space. The fourth floor was shelled out to provide a future operating room. The third floor offered the hospital an opportunity to expand their existing mechanical penthouse in order to omit three outdated and operationally inefficient air units, and replace them with two large-capacity, high-efficiency units. The third floor expansion allowed the HVAC engineers an opportunity with work with the facility’s staff to reorganize the penthouse ductwork and piping, simplifying access to the equipment and providing more effective head clearances for servicing the gear.

The addition provided the hospital with an optimal, nearly square, 900 SF neuro-surgical operating room, complete with high-definition, bi-plane interventional radiology equipment, free of columns, or other protrusions into the space. A floor pattern based on the swing of the equipment arm provides a subtle safety feature for staff during procedures. Other support spaces and area for a future dedicated patient transport elevator were also included in the addition.

 

St. Vincent Hospital
Green Bay, WI
Completed 2017
6,000 SF

Project Description

In 2016, a local philanthropist stepped forward and offered financial support to start a neuro-surgical program at St. Vincent Hospital in Green Bay. The challenge for the hospital was to find a space large enough, within their cramped surgical department, to meet the equipment and storage requirements of the neuro-surgical program.

The solution developed was to construct a 3-story addition on the outside of the hospital, in conjunction with an extensive HVAC air unit replacement project. The addition connected to the existing building at third, fourth and fifth floors, with the fifth floor housing the new neuro-surgical space. The fourth floor was shelled out to provide a future operating room. The third floor offered the hospital an opportunity to expand their existing mechanical penthouse in order to omit three outdated and operationally inefficient air units, and replace them with two large-capacity, high-efficiency units. The third floor expansion allowed the HVAC engineers an opportunity with work with the facility’s staff to reorganize the penthouse ductwork and piping, simplifying access to the equipment and providing more effective head clearances for servicing the gear.

The addition provided the hospital with an optimal, nearly square, 900 SF neuro-surgical operating room, complete with high-definition, bi-plane interventional radiology equipment, free of columns, or other protrusions into the space. A floor pattern based on the swing of the equipment arm provides a subtle safety feature for staff during procedures. Other support spaces and area for a future dedicated patient transport elevator were also included in the addition.

 






Berners-Schober since 1898