REEVE UNION EXPANSION & RENOVATION

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider
Project Details

UNIVERSITY OF WISCONSIN - OSHKOSH
OSHKOSH, WI
Completed 2017
27,650 SF

Project Summary

REEVE UNION EXPANSION & RENOVATION

Reeve Memorial Union serves as the main student support facility at the University of Wisconsin- Oshkosh campus. The Union was constructed in multiple phases dating back to 1957, with multiple additions throughout the years, the most recent being a large renovation and expansion completed in 2003. However, minimal exterior development was done to tie the various projects together, and ADA accessibility was still lacking at the main entrance, detracting from the overall use and impression of the facility. Additionally, volume of use by student organizations had increased over the years, creating a need for a larger Student Involvement and Learning Center (SLIC) space.

The goals of the this project were to create an accessible and inviting entry, which ties in visually with the original building and recent additions, create a more visible welcome desk and SLIC entrance, provide additional program and lounge space for student organizations, bring in more natural light, and improve energy efficiency in older portions of the Union.

During the programming phase, Berners-Schober held visioning sessions with both students and staff to determine what they wanted associated with a remodeled SLIC area. Through the exercises it was revealed that the new Entrance and SLIC should be: Open, Modern, Natural, and Cozy. These key words drove many of the design decisions throughout the project.

REEVE UNION EXPANSION & RENOVATION

UNIVERSITY OF WISCONSIN OSHKOSH
Oshkosh, WI
Completed 2017
27,650 SF

Project Description

Reeve Memorial Union serves as the main student support facility at the University of Wisconsin- Oshkosh campus. The Union was constructed in multiple phases dating back to 1957, with multiple additions throughout the years, the most recent being a large renovation and expansion completed in 2003. However, minimal exterior development was done to tie the various projects together, and ADA accessibility was still lacking at the main entrance, detracting from the overall use and impression of the facility. Additionally, volume of use by student organizations had increased over the years, creating a need for a larger Student Involvement and Learning Center (SLIC) space.

The goals of the this project were to create an accessible and inviting entry, which ties in visually with the original building and recent additions, create a more visible welcome desk and SLIC entrance, provide additional program and lounge space for student organizations, bring in more natural light, and improve energy efficiency in older portions of the Union.

During the programming phase, Berners-Schober held visioning sessions with both students and staff to determine what they wanted associated with a remodeled SLIC area. Through the exercises it was revealed that the new Entrance and SLIC should be: Open, Modern, Natural, and Cozy. These key words drove many of the design decisions throughout the project.






Berners-Schober since 1898