ST. ANTHONY SCHOOL FIRE RESTORATION

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider
Project Details

ST. ANTHONY PARISH
OCONTO FALLS, WI
Completed 2013
15,457 SF Renovation

Project Summary

ST. ANTHONY SCHOOL FIRE RESTORATION

An arson fire in February of 2012 devastated St. Anthony School in Oconto Falls. The combined effects of smoke, fire, water for fire suppression and exposure to weather left the majority of the building’s interior in need of replacement. This gave the school the opportunity to reconfigure spaces that were no longer used as originally built, and to provide accessibility to all floors of the building with a new elevator.

Entry from both sides of the school now opens into a lobby with offices and reception desk. The arrangement created a secure entry for the school and facilitated circulation to the adjacent church, which was untouched by the fire. While 1st floor classrooms, toilets and lockers stayed in the same general location, they were reconfigured to include a library, computer room and multiple storage and display options. The partial 2nd floor, which had originally housed teaching sisters, received a completely new plan to support religious education and parish meetings.

Project Awards

IIDA 2014 Design Competition, First Place, Educational/ Institutional

A devastating arson to this parochial grade school allowed the design team to reintroduce natural light throughout the building, and reconfigure the entry sequence to provide a more secure and accessible environment. A warm, bright color scheme was used to appeal to the students and create a welcoming environment for the parish.

ST. ANTHONY PARISH
OCONTO FALLS, WI
Completed 2013
15,457 SF Renovation

Project Description

An arson fire in February of 2012 devastated St. Anthony School in Oconto Falls. The combined effects of smoke, fire, water for fire suppression and exposure to weather left the majority of the building’s interior in need of replacement. This gave the school the opportunity to reconfigure spaces that were no longer used as originally built, and to provide accessibility to all floors of the building with a new elevator.

Entry from both sides of the school now opens into a lobby with offices and reception desk. The arrangement created a secure entry for the school and facilitated circulation to the adjacent church, which was untouched by the fire. While 1st floor classrooms, toilets and lockers stayed in the same general location, they were reconfigured to include a library, computer room and multiple storage and display options. The partial 2nd floor, which had originally housed teaching sisters, received a completely new plan to support religious education and parish meetings.

Project Awards

IIDA 2014 Design Competition, First Place, Educational/ Institutional

A devastating arson to this parochial grade school allowed the design team to reintroduce natural light throughout the building, and reconfigure the entry sequence to provide a more secure and accessible environment. A warm, bright color scheme was used to appeal to the students and create a welcoming environment for the parish.






Berners-Schober since 1898